Több mint tíz éve készítek és készíttetek weblapokat, webalkalmazásokat. Számos sikeres és sikertelen projektet láttam közelről. Láttam hogyan születik meg, nő fel és működik stabilan egy oldal. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy sokan a különböző téveszmék miatt olyan munkába vágnak bele amely eleve halálra ítélt. Sokszor már az elején lehet sejteni, hogy bármilyen keveset is költenek rá, az az ablakon kidobott pénz lesz. Nem tudják miért, kinek és hogyan építsék azt a honlapot. Nem számolnak olyan munkákkal és költségekkel amik nélkül hosszú távon képtelenség működtetni egy oldalt.

E most induló cikksorozattal és ingyenes konnektivista kurzussal szeretném megosztani veletek ezeket a tapasztalatokat. Elsősorban azokat várjuk a képzésre, akik szeretnének elindítani egy weboldalt, vagy már elindítottak egy-két weboldalt, de nem értik miért nem működik az. Akiknek működő weboldaluk van reményeink szerint azok is kaphatnak majd egy két új információt, ami segítségével optimalizálni tudják eddig meglévő folyamataikat. A webfejlesztőknek is tudom ajánlani kurzusunkat, hisz itt közvetlenül megismerhetik a tipikus ügyfél problémákat, vágyakat és álmokat amiket majd ki kell elégíteniük.

Mindig is nehéz helyzetben vagyok akkor amikor megrendelőnek kell elmondani, hogy nem a legjobb döntést hozta. Nehéz, mert tudom, hogy ez nem igaz. Ő a legjobb döntést hozta, de azok az információk amikre támaszkodik hibásak. Hibásak, de olyanoktól hallotta akikben megbízik. Ők pedig nem azért dezinformálták mert át akarják verni – tehát nem bízhat meg bennük -, hanem azért mert ők is rosszul tudják. Könnyebb dolgom van, amikor megbízott cégeknek vagy alvállalkozóknak kell megfogalmazni a követelményeket és addig gyötörni őket amíg nem teljesítenek úgy és azt ahogyan elvárom.

A legmisztikusabb az, amikor valaki tisztába van ezekkel az információkkal mégis máshogy cselekszik. Nem elég ugyanis tudni ezeket, gyakorlatot kell szerezni az alkalmazásukban. A magunk szolgálatába kell őket állítanunk. Rá kell venni magunkat, hogy úgy cselekedjünk ahogyan azt helyesnek gondoljuk. Hiába tudjuk, hogy naponta egy fél óra sport jelentősen megnöveli élettartamunkat, ez a tudás nem elég ehhez. Ha nem sportolunk naponta fél órát, teljesen feleslegesen tömtük a fejünkbe ezt a fontos dolgot.

Az információk átadására kitűnő eszköz a blog, a gyakorláshoz viszont már nem elég az egyirányú kapcsolat. Nem elég az, ha a nagy szellemi vezető lesugározza a frankót. Egyrészt azért mert itt nem nagy szellemi vezérről van szó, hanem egy pontosan ugyanolyan emberről akik ti is vagytok. Nem jobb vagy rosszabb, hanem más. Amiben én más vagyok az az, hogy gyakorlatom van az oktatás területén. Láttam többfajta embert tanulni a tíz éves felfedezőtől a nyolcvanöt éves újrakezdőig. Tanítottam diákokat akiket az iskolába kényszerítettek és adtam tanácsot olyan cégvezetőknek akik komoly pénzeket áldoztak azért, hogy megszerezzék a szükséges információkat.

Hiszem, hogy nem lehet senkit sem akaratán kívül megtanítani valamire, csak segíteni lehet, hogy megtanulja amit szeretne. Fel lehet kelteni az érdeklődését a téma iránt és meg lehet teremteni azt a környezetet ahol a tanulás nem fájdalmas vergődés, hanem jóleső szárnyalás. Úgy gondolom, hogy a glédába rendezett iskolapadok és fekete tábla kombinációjánál vannak inspirálóbb terek. Ki ne tapasztalta volna, hogy az igazán érdekes dolgok a konferenciák szüneteiben történnek? Vajon pusztán a tíz perces előadások és negyvenöt perces szünetek megoldanák ezt a problémát? Nem hinném.

Kulcsár Zsolttal (aka kulcsi) közösen kidolgoztunk egy olyan a konnektivista alapokra építkező módszertant, ami úgy tűnik sikeresen csökkenti azokat a zavaró tényezőket amikkel az iskolás éveink során találkoztunk és felerősíti azokat a pozitív dolgokat amikért mindig is szerettünk bejárni a suliba vagy eljárni szakmai találkozókra, fórumokra. Nézzünk egy pár hallagatói visszajelzést a korábbi tanfolyamainkról:

Dr. Gajdics Gábor (Drupal Sminkmester):

Illés Zoltán (Drupal Sminkmester):

A feladatok szintje, ütemezése és a hozzátartozó információk mennyisége is megfelelő volt. A feltett kérdésekre időben, érdemben reagáltatok. Módszertanilag is sokat tanultam (sok új irányba indított) a kurzus.

A blogírás is több hasznosabb eszköznek bizonyult tanulási eszközként, mint kezdetben gondoltam.

A két előadó stílusban és a témák tekintetében is színesebbé tette a kurzus hangulatát, mintha külön tartották volna.”

Varga Dorottya (Drupal Sminkmester):

Nos, nem kell előképzettség, meg tudom csinálni a beadandót! Még ha megkésve is és nem olyan mutatós, vagy esetleg hiba akad benne, akkor is én csináltam. Ez nagyon jó érzés. A közösség és a tanár urak is segítenek és szuperek!:)Ergo:Ha tanulni akarsz, ne hagyd ki!!! Speciel én várok folytatást, mert hiányozni fog. Szeretek tanulni. Csak idő lenne jóval több…:)”

Csoma József (Drupal Sminkmester):

A tanfolyam ezzel számomra elérte célját. :)

További plusz pont, hogy rávett használjak és szánjak időt képszerkesztő program kipróbálásra is. Nem mondom, de profi grafikus valószínűleg soha nem lesz belőlem, de kipróbáltam magamat újra. (Régen letettem róla ugyanis, hogy én grafikával foglalkozzak.)

A mockup és látványtervezési feladatokkal pedig sok újat tanultam, köszönet érte.”

Egyik résztvevő (Drupal Sminkmester):

Sok feladat van, ami inspiráló.

Azoknak ajánlom, akik szeretnek tanulni, saját szájízük szerint felépíteni egy honlap kinézetét, mindezt Drupal alapokon.”

Egyik résztvevő (Drupal Sminkmester)

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegyen részt egy ilyen vagy ehhez hasonló kurzuson. Az előadások jók voltak, visszanézni is nagyon jó volt, sokat segítettek a feladatok beadásában. Ami miatt pedig tényleg érdemes megpróbálni még hogy ha valaki nem olyan kompetens az épp aktuálisan futó témában, az az, hogy lehet kérdezni, sőt, szinte kötelező! Itt senkit baj nem érhet, nincs kinevetve, hogy ha valamit nem tud, meg lehet vitatni bizonyos kérdéseket, és jön a segítség, ha elakadunk. A feladatok pedig külön tetszettek, mert ezzel is csak tanultam és az meg a ráadás, hogy nem egyik napról a másikra kellett beadni, hanem a saját tempómban haladhattam. Ez pedig egy nagyon jó dolog.”

Dianiska Balázs (Drupal Programozó)

Török Gábor (Drupal Programozó)

arpad (Drupal Programozó)

Kurucz István (Drupal Programozó)

Kukusik Péter (Drupal Programozó)

Ingyenes kurzusunk a kewlap01 nevet viseli és egy nagyobb egész éven át tartó tanfolyam sorozat első része. A tanfolyam sorozat egésze igyekszik felölelni a Drupal tartalomkezelővel történő webalkalmazás készítés és fejlesztés teljes spektrumát.

Az első rész elsősorban azokat a kulcs információkat kívánja átadni ami az elinduláshoz szükséges. A következő kérdéseket járjuk körül:

Hogyan indulj el? Hogyan tervezd meg? Milyen követelményeket fogalmazz meg? Kiket akarsz elérni? Milyen kompetenciákra lesz szükséged? Egyedi megoldást vagy dobozos terméket válassz? Mi az, amit neked kell elvégezned? Milyen feladatokat bízhatsz másokra? Mitől lesz fenntartható? Mennyibe fog kerülni?

Amennyiben érdekelnek a válaszok és szívesen részt vennél egy, a témáról szóló gyümölcsöző eszmecserében, ne tétovázz! Jelentkezz a kurzusra!