Ebben a részben nézzük meg, hogy hogyan lehet egy működő docker környezetünk könnyedén.

Amennyiben semmit nem szeretnénk telepíteni, úgy a Play With Docker környezetét ajánlom, melyhez egy DockerHub regisztrációra lesz szükségünk csak. Az egész böngészőből futtatható és a legnagyobb nehézséget a környezet használatában a másolás és beillesztés jelenti majd. Másolni a CTRL-INSERT, beilleszteni a SHIFT-CTRL-v kombinációval tudunk Windows és Linux rendszereken.

Amennyiben hajlandóak vagyunk telepíteni a gépünkre valamit, úgy első körben a Docker Desktop For Windows/Mac/Linux rendszereket tudom ajánlani. Alapvetően ingyenesen használhatod, de a licence nem nyílt és bizonyos esetekben fizetned kell majd érte, ezért ajánlom ellenőrizd a felhasználási feltételekt! Jelenleg (2023. 05. 03) nem üzleti célú felhasználásra 250 fő és 10 millió Dollár bevétel felett kell csak fizetni.

Ugyanígy minden rendszerre elérhető megoldás a Rancher Desktop, amit én még nem próbáltam szóval, ha van tapasztalatod kérlek oszd meg velem.

Amennyiben egyik fenti megoldás se megfelelő neked, úgy egységes megoldást nem fogok tudni mondani. Talán annyit, hogy ha nem Linuxod van, akkor kelleni fog egy virtuális gép, ami Linuxot futtat.

macOS-en egy jó megoldás lehet a Colima, de feltehetsz egy virtuális gépet, benne egy Linuxxal, ha az üzemeltetés részébe a dolgoknak el akarsz mélyedni.

Windows-on én a fentieken túl a WSL2-t javaslom, ami igazából egy Linux és abba úgy telepítheted a Dockert és a különböző eszközöket, mintha egy Linuxos gép előtt ülnél.

Ne feledd! Amennyiben szeretnél fejlődni keress meg nyugodtan. Csoportos és személyes Docker oktatással és tanácsadással tudlak téged vagy csapatodat, cégedet támogatni.

A Docker gyorstalpaló cikksorozat részei

  1. Bevezetés - Docker gyorstalpaló
  2. Telepítés - Docker gyorstalpaló
  3. CLI avagy a parancssori értelmező - Docker gyorstalpaló
  4. Konténer futtatása - Docker gyorstalpaló
  5. Compose - Docker gyorstalpaló
  6. Stack futtatása - Docker gyorstalpaló
  7. Image készítése, Dockerfile - Docker gyorstalpaló

Borító 0fjd125gk87 képe a Pixabay-en.