Mit tegyünk, ha sok a kezdő?

Barabási Albert László Behálózva című könyvét szinte faltam annyira érdekes volt amit benne olvastam. Hihetetlen érzés volt amikor rádöbbentem arra milyen egyszerű dolgok működtetik világunkat és úgy éreztem végre helyére került sok olyan dolog, ami előtt eddig értetlenül álltam. Az egyik ilyen jelenség volt, hogy számos közösséget láttam már, ami nőtt, növekedett és egyszer csak megjelent bennük az igény, hogy a társaságot valahogyan szeparálni kéne. Ez általában a haladóbb felhasználók igénye volt, akik jelezték úgy érzik nagyon sok a kezdő a fórumon ezért szükség lenne számukra valami egyéb helyre ahol csak ők lehetnek. Vajon miért jelenik meg a sok kezdő és miért nem lineárisan növekszik a számuk? Mit lehetne tenni, hogy ez a riasztó arányszám változzon?

A könyvet olvasva az a hatalmas felismerésem volt, hogy ez a megközelítése a problémának teljességgel hibás. A válasz ugyanis az, hogy sehogy. Sehogy, hisz ez az arányszám a közösségek sajátja. Egy olyan örök érvényű szabály mint, hogy az alma lefelé esik a fáról. Vagyis igazából lefelé esik itt a földön, de a világűrben már teljesen máshogy fog viselkedni. Szintén teljesen más szabályok vonatkoznak rá, ha egy szabadesést produkáló repülő belsejében vizsgáljuk. Pontosabban ugyan azok a szabályok vonatkoznak rá, de nem ugyan az lesz a következtetésünk. (lefelé esik)

Szükség van tehát arra, hogy az adott problémát egy sokkal távolibb pontból szemléljük. Megpróbálunk felülnézetből rájönni arra, hogy vajon mi is az igazi gond. Vannak közösségek, amelyek bár ugyan ezzel az arányszámmal rendelkeznek a kezdők és a haladók tekintetében, mégsem okoz ez problémát.

Nézzünk most két tíz elemű sorozatot ahol az egyes számok az egyes tagok tudását jelentik egy egytől ötig terjedő skálán*. Az egyik csoport, nevezzük A-nak, így néz ki: „5 5 1 1 1 1 1 1 1 1”, a másik amit B-nek nevezünk pedig így: „5 4 3 2 2 2 1 1 1 1”. Az A csoportban két vérprofi van és nyolc fogalom nélküli kezdő. A B csoportban pedig minden tudásszint képviselteti magát. Akkor nevezünk valakit haladónak, ha a tudásszintje meghaladja a hármas, vagyis közepes értéket. Ha átírjuk úgy a két listát, hogy a haladók helyett H a kezdők helyett pedig K betűt teszünk akkor mindkét esetben a következő listát kapjuk: „H H K K K K K K K K”. Tehát mindkét csoportban a haladók és a kezdők aránya 2/8. Talán kitalálható, hogy az A csoport haladóinak van baja a sok kezdővel, míg a B csoport egy sokkal harmonikusabb és egységesebb közösséget takarhat.

Mit lehet tenni A csoporttal, hogy B csoporttá váljon. Az arányszámon változtatni értelmetlen, hisz nem ez okozza a problémát. Lebutítani a két vérprofit pedig - ha még lehetséges is lenne - legalább akkora ostobaság mint a megváltoztathatatlannal való küzdelem.

Leggyakrabban a két vérprofi kiválásával a csoport újraépítve önmagát eljut a kívánt B állapotba. Vagy - és ilyenkor sajnos ez a gyakrabb - ismételten A állapotba jut aminek a megoldása szinte a két vérprofivá vált ember kiválása lesz, hisz ezt a mintát látták az előzőekben. Ez aztán így folytatódik a végtelenségig, görcsös igyekezetek között, hogy az arányszámon javítsanak.

A másik megoldás, hogy növeljük a csoport méretét és lehetővé tesszük a kezdők számára a növekedést. Lehetővé tesszük úgy, hogy akinek sok van az ad annak akinek nincsen. Vagyis inkább lehetővé teszi számára, hogy szerezzen. Tárgyiasult világunkban sajnos nehéz elképzelni: tudunk úgy is adni, hogy nekünk ne legyen kevesebb. Nehéz elhinni, hogy van olyan valami, aminek a megszerzése nem jelenti azt, hogy azt mástól el kéne vennünk.

Sajnos még egy akadály előttünk áll. A kezdőknek ugyanis nem csak lehetőséget kell biztosítanunk, hogy haladókká váljanak. El kell velük hitetnünk, hogy képesek rá. Hiába van ott az orruk előtt a lehetőség, ha nem hisznek benne, nem lesznek képesek rá. Hányszor hallottam már emberektől az „Á én kezdő vagyok, én még csak ezt és ezt csináltam” mondatot aminek hatására kerekedett a szemem, hogy emberek mikre képesek. :) Ezeknek az embereknek megvolt a lehetősége, de a hite nem, hogy haladókká váljanak. Vagyis már azok voltak, csak nem tudták.

Tapasztalatom szerint van egy olyan érdekes jelenség, hogy még lehetőséget se kell biztosítanunk, csak a cél elérhetőségének érzetét kell felkeltenünk. Ugyanis ha a hit megvan, ha egy ember úgy tudja képes valamire, akkor meg fogja találni a vágyott állapot elérésének lehetőségét is.

A megoldás tehát arra a problémára, hogy túl sok a kezdő csak az lehet, hogy növeljük a számukat és elhitetjük velük képesek a fejlődésre. Az arányokon ugyanis nem tudunk változtatni, de az arányok érzetén igen. Egy nagyobb jól működő közösséggel pedig mindenki csak nyerhet.

Arra kérek mindenkit aki a magyarországi Drupal közösség tagjának érzi magát ossza meg saját történetét a többiekkel. Mutassuk meg egymásnak hasonló emberi történeteinket. Adjuk meg a hitet mindenkinek, hogy képes lehet a közösség segítségével mindazt elérni amit mi elértünk.

* Tekintsünk most el attól a ténytől, hogy a szerző szerint is lehetetlen ilyen korrekt skálát felállítani. Az emberek azonban mégis mindig ilyen skálákat állítanak és ezzel próbálják magukat elhelyezni a világban.

Attól is érdemes eltekinteni, hogy a való életben inkább a következő számsor lenne helytálló: 5 4 4 3 3 3 3 2 2 1 (haranggörbe) Az emberek tudásszintje ugyanis nem skálafüggetlen eloszlást követ, hanem normális eloszlást. Vagyis egy bármilyen homogén csoporté. Egy fórumon viszont nem homogén, pont ez a probléma. A megválaszolt kérdések számával szokták mérni egymás tudásszintjét a résztvevők, vagyis van az, aki minden kérdésre tud válaszolni és van az, aki csak egy kettőre. A hozzászólások száma viszont már skálafüggetlen eloszlást mutat. Vannak kevesek, akik nagyon sok hozzászólással rendelkeznek és vannak sokan, akik kevéssel. Van egy két ember, aki szinte mindenkinek segített és vannak sokan, akik csak pár embernek. Vannak kevesen, akik régóta ott vannak a fórumon és vannak sokan, akik csak nemrég. Tehát nem kevés haladó van és sok kezdő, hanem kevés régi tag van és sok új. Van kevés sok kapcsolattal rendelkező, tehát sok embernek segítő, vagyis haladó. Ugyanakkor vannak nagyon sokan akik kevés kapcsolattal rendelkeznek tehát csak egy két embernek segítettek és főleg segítséget kérnek, tehát kezdők. :)

A példa még ott biccen egy nagyot, hogy tíz fős csoportokban ezek a jelenségek olyannyira elhanyagolhatóak, hogy nem érdemes velük ennyit foglalkozni. kb. Száz fő felett már viszont igencsak működésbe lépnek a bejegyzésben tárgyalt mechanizmusok. Nem beszélve egy több ezer fős közösségről.

Hozzászólások

Nagyszerű írás, és ezek szerint maga a könyv is kiváló lehet, be kéne szerezni egy példányt.

Köszi!

Érdekes téma. Már én is sokszor belefutottam ebbe a magyar Ubuntu közösség kapcsán. Előjött párszor, hogy el akarnak különülni a haladók, eddig szerencsére nem jött ez létre, remélhetőleg a jövőben sem fog bekövetkezni. Ennek az ellenkezője figyelhető meg szerintem a hup közösségében. Ott nem igazán szeretik a kezdőket, mintha az lenne a haladó csoport külön kis világa, persze nem feltétlen rossz ez így.

Hali!

Tetszett az írásod, fejtegetésed. Jómagam is szeretem az ilyen jellegű, elgondolkodtató írásokat és ezért is olvasok sok Mérő Lászlót.
A Drupal közösségre visszatérve, az oldalamon leírtam, hogy hogyan keveredtem bele a Drupal világába ( http://drupal.uzletkotobank.hu/content/intro-i ). Ezt itt nem ismétlem meg.
Várom már a Drupal konferenciát!

Üdv!

Gazsesz

Szia!
Érdekes és tanulságos volt az írásod. Tetszett azaz egyszerűség ahogy felvázoltad!

Jó volna a jövőben hasonló pozitív témákat olvasni tőled!

Köszi!

Üdv.:
arth2o

Nagyon sokszor az ám a baj a kezdőkkel, hogy rettentő idegesitő a modoruk, követelőznek és hisztiznek. Ezért van a sok elkülönülni vágyás a nem kezdők részéről.

Sokszor meg az van, pl. php levlista volt ilyen, hogy ugyanazok a kérdések jönnek mindig, és az embernek se ideje, kedve nincs olvasni, válaszolni rájuk. Kihívást keresnek, nem dög unalmat.

Azon felül, ott a sok offtopic, amire egy haladónak megint se kedve, ereje.

Persze, nem minden kezdő ilyen. Csak a leghangosabbak... :D

A cikk nagyon jó volt, thx.

Sokszor meg az van, pl. php levlista volt ilyen, hogy ugyanazok a kérdések jönnek mindig, és az embernek se ideje, kedve nincs olvasni, válaszolni rájuk. Kihívást keresnek, nem dög unalmat.

Ez az az állapot amikor hatalmas szakadék tátong a haladók és kezdők között. Ilyenkor a haladóknak segíteni kell annyira a kezdőknek, hogy egymás "hülye" kérdéseit meg tudják válaszolni. Hidd el, ilyenkor gyakran kialakulnak olyan párbeszédek amik érdekesek lesznek a haladók számára is.

A lényeg, hogy arról próbáltam írni, hogy az A állapot elérésekor ezek az érzések lesznek bennünk és úgy fogjuk gondolni a szétválás hozza meg a problémát, holott az csak újratermeli.

pp

Értem én. Csak ott van, már nincs erő, se energia, se idő mindig ugyanazokat a kérdéseket megválaszolni, ugyanazokat a köröket lefutni. Valamit tenni kell, de mit?

Moderáltam a php listát egy időben. 0 eredménnyel. Hiába magyaráztam el alap dolgokat, hogy ez itt így meg így szokás. Semmi. A kezdők azonnali eredményeket akartak, valakitől.

A lista azóta is működik, azt hiszem. Jöttek olyanok, vagy kitermelődtek, akik átvették a stafétát.

A probléma egyik megoldása lehet az, hogy a haladók klikkesednek. De ez nem jó. Vagy a kezdők felnőnek a feladathoz. Az nem sem megoldás mindig, hogy csak osztasz-osztas és semmi nem történik. A kezdőknek is karni kell felnőni. Ha nem megy lépni kell. Tovább.

Igen, en ezt erzem helyes vegkovetkeztetesnek. Mert lehet inspiralni egy kezdot, hogy haladova valjon, lehet segiteni, de ha o mindezek utan sem akar halado lenni, hanem csak kesz megoldasokat var, akkor igencsak beszukulnek a lehetosegek. Es az ilyent borzaszto nehez ertelmesen kezelni egy kozossegen belul. Talan nem is lehet.

Egyetértek.
Évekkel ezelőtt volt egy önképző baráti körünk. Egy ideig hárman tartottunk igen színvonalas előadásokat egymásnak, aztán nyílt esteket szerveztünk, ettől hirtelen bővült a kör, kialakult a HHHKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK konfiguráció.
Két évvel később két H kiesett a csoportból, ettől pedig szétesett az egész. Az írásod alapján van egy-két ötletem, mit kellett volna másképpen csinálni...

Hát, én már a könyvet sem értettem. Egyszer középiskolás koromban vettem egy gitárt. Aki eladta azt mondta, hogy minél jobban fogsz tudni gitározni, annál inkább rájössz, hogy nem tudsz gitározni.

Lehet, hogy a hosszú cikkek jobbak, de én nem bírom végigolvasni.

Nagyon érdekes elgondolkodtató írás.
Egyetértek pp-vel, hogy a haladók is tanulhatnak a kezdők kérdéseiből. Tanárként ezt nap mint nap tapasztalom. Olyan dolgokon gondolkodhatunk el, ami bennük fel sem merült.
A csoport szerintem akkor lesz igazán ütős, ha együtt marad! Minél több színű a csapat, minél különbözőbbek, ha közös a cél, együtt sokkal értékesebbek! Annál inspirálóbb nincs, mint amikor egy másik nézőponttal szemben kell a sajátomat megértetni, elfogadtatni.

nagyon jó írás, köszi. inspiráló.
leírtam a történetem, ahogy kérted: http://aboros.com/node/9

pp, ha tetszett a könyv, a másodikat (Villanások) _ne_ olvasd el. Tényleg.

Nagyon jó kis írás! Kérésedre én is megírtam történetem:
http://www.kalman-hosszu.com/megismerkedesem-drupal-lal-az-open-source-a...

"Hányszor hallottam már emberektől az „Á én kezdő vagyok, én még csak ezt és ezt csináltam” mondatot aminek hatására kerekedett a szemem, hogy emberek mikre képesek."

És pont ezért kell furcsán nézni, ha valaki magabiztosan állítja, hogy Ő profi.

Én is összeszedtem a saját sztorimat:
http://juhaszmarton.hu/blog/beszippant-drupal

Sziasztok!
Nagyon jó problémafelvetés, viszont a megoldáshoz még egy kis adalékot fűznék.
Mivel ez itt egy fejleszthető rendszer a lehetőségek is fejlődnek az igazán haladók előtt, akik emiatt véglegesen sosem válnak haladóvá csak időszakosan.
Nekik lehet az új terndek kialakítása cél, vagy az aktuális kezdők tanulásának gyorsítása.
Azonban a kezdők szerepét nagyon nem kell lebecsülni, mert ők alapjában véve meghatározói az egész folyamatnak bár nem aktív szinten.
Van itt egy smink modul ami zen névre hallgat, majd meg kell nekem is tanulnom a sminkelést alatta.
Viszont foglalkozom a "zen smink on my brain" Os. lehetőségeivel, ami nagyon tetszik, hogy hasonló az elv.
A zenben nincs H és K vagy mester és tanítvány külön, annak nincs értelme.
Ez egy nagyon hosszú és nehéz út, ennek az itt felvetett talán nem is problémának hanem inkább feladatnak a levezetése és csak a nevét tudom élet...
Akit érdekel egy Japán zen mester írása erről a kérdésről:

Shunryu Suzuki: AZ ÖRÖK KEZDŐK SZELLEME

"Az örök kezdők szelleme sokra képes, a kitanultaké csak kevésre."