Sokan nem tudják, mire kell felkészülniük egy modul telepítésekor. A Drupalhoz számos modul érhető el, amelyekkel a bővíthetjük a funkciók tárházát. Ezek a modulok azonban nem mennek át azon a szigorú minőség ellenőrzési és biztosítási metóduson, mint a Drupal alaprendszerben található modulok. Ezért aztán fel kell készülnünk, hogy számtalan problémával kell szembenéznünk, amit vagy meg tudunk oldani, vagy keresnünk kell valakit, aki megoldja ezt nekünk. Rövidke írásomban egy ilyen „nem egyszerű” telepítési folyamatot szeretnék leírni.

A legújabb projektemben szükségem volt egy olyan modulra, amivel a tartalmakat időzítve tudom megjeleníteni. Erre a scheduler modult választottam. A scheduler teljesen jól is működik, de szerettem volna kényelmesebb adatbevitellel kiegészíteni, ezért letöltöttem a jstools modult. Ebben a modulban van egy jscalendar almodul, ami lehetővé teszi a kényelmes dátum bevitelt. Egy kis DHTML szkript segítségével megjelenít egy naptárat és a dátum kiválasztása után bemásolja a megfelelő helyre a kiválasztott nap dátumát. Szerencsére a scheduler modul fel van készítve a jstools fogadására, ezért semmi más dolgunk nincs, mint telepíteni és bekapcsolni a két modult. Minden „tök jól működött” pusztán két apró problémával találtam magam szembe.

Mindenféle undefined feliratok jelentek meg a naptár helyett, valamint (legnagyobb meglepetésemre) ugyan magyarul jelentek meg a feliratok de az ékezetes karakterek helyett mindenféle érdekes karakter volt látható. Ez utóbbi probléma úgy tűnt egyszerűen orvosolható, hisz nem kell más tennem, mint a megfelelő fájlt átkonvertálni a megfelelő formátumra. Rövid keresgélés után a lib/lang könyvtárban meg is találtam a fájlt és gyorsan át is konvertáltam.

pp@ubuntu:~$ iconv -f iso-8859-2 -t utf-8 calendar-hu.js > calendar-hu-utf8.js

A jscalendar írói ugyan felkészítették a kódot arra, hogy bármilyen nyelvi fájlt tudjon importálni, de már az implementálásra nem jutott idejük/energiájuk. Ezért aztán kénytelen voltam belenyúlni a modul kódjába, hogy betöltse a magyar nyelvi fájlt. (persze megtehettem volna, hogy csak úgy egyszerűen átnevezem az utf8 kódolású fájlt, de én még sem ezt tettem. Ugyanis a jscalendar egy a Drupaltól teljesen független fejlesztés, így a frissítés során mindig szembe kéne néznünk ezzel a problémával.)

Ezután nekiláttam a nehezebbnek tűnő feladatnak. Természetesen „google a barátom” ezért gyorsan be is írtam a Firefox címsorába, hogy

Szerencsére a második találat a Drupal fórumára mutatott, ahol le volt írva a probléma és a probléma megoldása is. A probléma abban állt, hogy a magyarítást készítő elfelejtette beletenni a hét első napját meghatározó kódrészletet, ezért a jscalendar nem tudta honnan kezdje a megjelenítést.

Mint fentebb látható minden modul telepíthető és használatra bírható. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Drupal egy szabad szoftver, melyet egy közösség készít. Bármilyen hibajavítást, foltot készítünk osszuk meg azt a közösséggel. Amennyiben hibát észlelünk, akkor legalább arra vegyük a fáradságot, hogy értelmes hibaleírásunkat eljuttatjuk a készítőknek. Remélem írásommal nem riasztottam el senkit egy egy újabb modul kipróbálásatól.