A szombati Drupal party-n az 5.0 újdonságairól meséltem. Mivel többen érdeklődtek, hogy a party-n elhangzottak elérhetőek-e valamilyen formában (video, hang stb.), ezért megpróbálok egy rövid összefoglalót adni az ott elhangzottakból. (Akik ott voltak, azok sejthetik, hogy ez az anyag amit elfelejtettem elvinni;) )

forrás

Nézzük, milyen újdonságokat rejt a Drupal 5.0 a felhasználóknak:

Cél volt, hogy felhasználó baráttá tegyék a Drupal-t ami talán sikerült is. Szerény véleményem szerint egy menürendszer akárhogyan strukturált, ha abban 100 feletti menüpont van, sose lesz felhasználó barát, tehát hiába pofozgatjuk, nem lesz jobb. Az adminisztrációs menü szerkezetét alaposan átalakították, ami engem mint gyakorlott Drupal felhasználót mélyen érint. Sajnos azt kell mondjam, nem lett jobb, sőt teljesen elveszettnek érzem magam benne. Azonban tudomásul kell vennem, hogy nem miattam lett átalakítva a menürendszer, hanem a sok Drupallal ismerkedő miatt, akik ezzel a jól áttekinthető adminisztrációs oldallal sokkal könnyebben elboldogulnak majd. Remélem én is megkedvelem. Ami viszont fantasztikus perspektívát nyújt azok az újonnan megjelenő profilok, amelyek egyből belopták magukat a szívembe. Na, de inkább nézzük részletesen meg az újdonságokat:

A napló kapott egy új oldalt melynek Állapot jelentés (Status) nevet adtak fordítóink. Itt lehet megtalálni a különböző PHP/MySQL/Drupal információkat: verzió számok, időzített feladat legutóbbi futási ideje, fájlrendszer és konfigurációs fájl állapota stb.

Végre valahára elkészült a régóta áhított webes hipp-hopp telepítő, ami ellenőrzi futása során a szükséges erőforrások és beállítások meglétét. Az új telepítővel lehetőségünk nyílik arra, hogy egy már feltelepített és jól beállított alap telepítés/beállítás együttest elmentsünk és később felhasználjuk. (Tehát nem kell mindig végig kattintani azt a 125 klikket, amitől az egység sugarú júzer is használni tudja majd a Drupal-t)

Egy új, frankó alap sminket kaptunk, amitől még egy pár hétig megint úgy érezhetjük, hogy egyedi oldalunk van ;) Ez a smink a Garland, amihez egy színválasztó modul is van. Könnyedén és gyorsan a webes felületünkről tudjuk átszabni a portálunk alapszíneit.

Az URL filter modul a rendszer része lett. Ez a modul az URL-eket (http://pelda.hu) és az e-mail címeket automatikusan linkké alakítja.

Két nagyszerű újdonság van a blokkok háza táján: végre valahára nem kell különböző PHP kód ahhoz, hogy felhasználói csoportok számára tudjunk egy blokkot be- vagy kikapcsolni; valamint további nagyszerű lehetőség, hogy a modul fejlesztőjétől eltérő szöveget adhatunk meg a blokkok címének. Amennyiben nincs szükségünk a címre most már azt is kikapcsolhatjuk.

A felhasználó kezelés is nagy mértékben javult, hisz mostantól tudjuk csoport jogosultság és állapot szerint szűrni a felhasználóinkat, így nagyban meggyorsíthatjuk a különböző adminisztrációs tevékenységünket. Új lehetőség az is, hogy automatikusan kitöltődő form elemeket adhatunk a felhasználói profilhoz.

Modul adminisztrációnál mos tmár a különböző függőségeket is látni fogjuk, sőt ha bekapcsolunk egy modult, akkor a hozzá szükséges modulokat automatikusan bekapcsolja a rendszer, valamint ha van egy olyan modul amit más modulok használnak akkor azt nem engedi kikapcsolni a Drupal.

Részletesebb hibaüzeneteket kapunk. Amikor nem található egy oldal, akkor a például Drupal azt is megmutatja, hogy honnan hivatkoztak a nem létező oldalra, lehetővé téve, hogy gyorsan javítsuk a hibát.