Még egyszerűbben kipróbálható a Drupal

Aquia Drupal Control PanelAmikor az ember szeretné kipróbálni a Drupalt először is szüksége lesz valamilyen tesztkörnyezetre. A lehető legrosszabb választás, ha egy magyar ingyenes tárhelyen próbálkozik az ember, hisz azokon annyi a korlátozás, hogy csak igen nehezen lehet életet lehelni egy Drupalba rajtuk. A másik lehetőség, hogy egy XAMPP vagy WAMPP szervert küzd fel az ember a gépére és azzal próbálkozik. Az Acquia jóvoltából most a dolgunk még egyszerűbb lett. Kiadták ugyanis az Acquia Drupal stack installert. Ez egy olyan telepítő, mely tartalmaz egy webszervert, egy adatbázis szervert, egy komplett Acquia Drupalt valamint egy vezérlőpultot. Semmi más dolgunk nincs már, csak letölteni az operációs rendszerünknek megfelelő verziót és telepíteni azt. Mivel a különböző Linux disztribúciókra általában csomagból elérhető a Drupal ezért nincs abban semmi meglepő, hogy csak Windowsos és Maces verziója van csak a programnak. Nézzük akkor milyen egyszerű is telepíteni a Drupalt!

És akkor a fekete leves: Ne használjunk ékezetes karaktereket a telepítés során. De ne aggódjunk, később minden adatot meg tudunk változtatni és ilyenkor már használhatunk ékezetes karaktereket.
Biztonsági figyelmeztetés a Vistában. Nyugodtan ignoráljuk!Indulhat a telepítésNézzük mit is kapunk a csomagban!Fogadjuk el a licence szerződést!Hova legyen installálva az egész hóbelebanc. Hagyjuk így az a legjobb.Milyen portokon figyel majd a webszerver és az adatbázis szerver. Hagyjuk így nem fog semmivel se ütközni.Adatbázis beállításai. A nevet és jelszót akár el is felejthetjük.Drupal alapbeállításai. Itt ne használjunk ékezeteket! Ezeket úgy is lehet később is módosítani!Itt ellenőrizhetjük, hogy mi fog történni mindjárt.Készen is vagyunk. No nem a telepítéssel, hanem cask a beállítással. Most menjünk és igyunk egy teát!Települ a rendszer, nézhetünk reklámokat. Ha még sose használtunk a Drupalt ezt feltétlen nézzük végig! ;)Pár perc és végzünk, indulhat a móka.Ez a vezérlőpult. Ha nem használjuk kapcsoljuk ki a webszervert és az adatbázis szervert mert különben felzabálja a memóriánkat mint a masszív alkohol fogyasztás.Tényleg megy!

Hozzászólások

Ma próbáltam ki az acquia drupal csomagot a 1&1 szolgáltató által biztosított környezetben. Sikerült felpasszíroznom, több mint egy fél óráig küzdött az FTP kliens, amíg minden állomány felment.
Az összbenyomás pozitív, ha nem fizetsz elő az acquia network szolgáltatásra, állandóan pofázik az admin felületen, hogy feltétlenül meg kellene tenned... ez elég bosszantó.
Szerinted érdemes az acquia drupal csomagot használni, ha nem vagy ügyfele a cégnek?

Ha nem használsz egyéb modult, mint ami a csomagban van akkor szerintem igen. Vagyis inkább egy Drupal hatost használj ezekkel a modulokkal és akkor nem fog szólni. ;) (nem néztem közelebbről, de mintha ki lehetne azt az acquia modult kapcsolni, hogy ne pofázzon;))

pp

Kapcsold ki az Acquia modulokat, ha nem vagy előfizető vagy keresés béta tesztelő (ami néhány hónapig még ingyenes előfizetést is ad :). Ha nincsenek az Acquia modulok bekapcsolva, akkor pont úgy működik a rendszer, mintha egy Drupal 6-ra az adott modulokat telepítetted volna.

Nagyon jó cikk, de megelőztél én is erről akartam írni. :)

Még ennél is egyszerűbb, ha otthon telepítünk egy web servert, és azon aztán olyan tartalomkezelőt próbálgathatunk, amilyet akarunk. Pl egy "xamp" (vagy éppen linux -on egy pár kattintás az a pár komponens amiből előbbi áll) tökéletesen megfelel a célnak...
De pl a szintén ezen programokra támaszkodó joomla standalone server (jsas) is alkalmas erre, csupán ki kell cserélni benne a joomla felületet pl drupal -ra, esetleg külön könyvtárban kezelve azt. Ennek a rendszernek annyi az előnye az xamp -hoz képest, hogy a helyi teszteléshez alkalmasabb a default beállítás, de végsősoron ugyanaz a kettő....

Pont arról szól a cikk, hogy nem kell telepítened xamppot. Ugyanis ha telepíted az xamppot akkor még le kell töltened a Drupalt kicsomagolnod és a megfelelő helyre bemásolnod. Létrehozni egy adatbázist és valahonnan előszedni a hozzáférési adatokat. Ezek olyanok, amik számomra már tök evidensek, de egy kezdő számára jelenthetnek olyan akadályt, ami miatt elmegy a kedve az egésztől. Tudom, mert a tanfolyamon rengeteget szenvedünk az elején, amíg biztosan megy a telepítés. Szóval nem kell az xampp. A JSAS meg fizetős.

Még egyszer a lényeg: Letöltöd, telepíted és már használhatod is. Semmi mást nem kell tenned.

Én a mowes-t (http://www.chsoftware.net/en/useware/mowes/download.htm) használom már elég régóta, ha gyorsan kell egy drupal környezetet összeraknom. Apache2_SE, MySQL5_SE, PHP5_SE, kb 6 mega, letölt installál, db létrehoz, alá drupal és már kész is.