A világ a mai napon végleg megváltozott. Nemrég olvashattam hírbehozótól, hogy a média piac éppen felfordulás alatt van, hisz egy online közvetítés akár három egyszerű eszközzel könnyedén megvalósítható. Nyílván mosolyog azon mindenki, amit a három geek srác művelt. Az egyikük fejére szereltek egy webkamerát, amit egy a hátán cipelt laptoppal kötöttek össze. A laptop egy 3G-s modem segítségével az internet élőben közvetítette a március tizenötödikei eseményeket. Na bumm, mondhatnánk: Jó, jó, de ez még mindig csak pár hozzáértő technikaimádó fiatalember játékszere, semmi más. Ma délután azonban egy teljesen megdöbbentő dolognak lehettem a szem és fültanúja: [Free Webcam Chat at Ustream](http://www.ustream.tv/search/recorded/tag/Webcam/most_viewers/1" target="_blank)

Ma reggel ugyanis felkeltem. Letöltöttem a Ustream.tv mobil közvetítő programját a telefonomra, majd egy rövid élő közvetítést készítettem. Mi ebben a fantasztikuszseniális? Miben több ez mint amit zerkingék csináltak? Hát abban, hogy semmilyen plusz eszköz nem kellett hozzá. Fogtam azt a telefont (Nokia E51) amit minden nap használok, rátöltöttem a szoftvert, regisztráltam a ustream.tv oldalán és már ment is a közvetítés. Tehát semmi (zéró, nulla) szakértelem, speciális eszköz (webkamera, zsinór, laptop, modem) nem kellett hozzá. Ez az a pont ahol tényleg széles néprétegek kezdhetik el és fogják használni ezt a nagyszerű lehetőséget. Íme hát az új világ! Tárjuk együtt szélesre kapuit.

Ha valaki fanyalogna. Igen kell hozzá egy ilyen telefon. Igen, kell hozzá internet elérés előfizetés. Igen, a tanúsítvány ellenőrzést ki kellett kapcsolnom mivel nem sikerült telepítenem a szoftvert elsőre. Igen, néha kilép a program és a telefont is újra kellett indítani. És, kit érdekel? Ezek eltörpülnek a dolog nagysága mellett.