Két nap alatt három előadás a Drupalról

A hétvégén a Szegedi Szabad Szoftver Konferencián és a Magyarországi Web Konferencián is előadtam Drupal témakörben.
A szegedi rendezvényen elsősorban azokat céloztam meg, akik használnak valamilyen szabad szoftvert és abban a téveszmében élnek, hogy a szabad szoftver ingyenes. Sokáig én is azt hittem, de ma már tudom, hogy a szabad szoftver elsősorban a közös alkotásról szól. Szerettem volna erre rámutatni és megadni a szükséges információkat ahhoz, hogy bárki beszállhasson ebbe a közös alkotásba. Mivel legjobban a Drupal közösséget ismerem, ezért a Drupal fejlesztéséről beszéltem, de remélem előadásommal segítségére voltam egyéb szabad szoftveres közösségeknek is. Alapvetően három módon lehet beszállni ebbe a munkába. Lehet a tudásbázist építeni a http://drupal.hu oldalán, lehet segíteni a fejlesztést a drupal.org issue queue segítségével, valamint a magyarításba is be lehet szállni. Mivel mindösszesen húsz percem volt, ezért én a drupal.org issue queue bemutatására koncentráltam. Délután lehetőségem volt egy negyven perces workshop keretében konkrétan is bemutatni azt amiről beszéltem. Bár volt internet, de a cvs portját(2401) tiltották ezért egy picit felemásra sikerült a bemutató, de remélem azért nem okoztam túl nagy csalódást.
Mivel idén Tolmács Márk (tolmi) átvállalta tőlem a Web Konferencia főszervezését ezért lehetőségem nyílt előadni a rendezvényen. Az előadásom témája itt is a Drupal volt, de a célcsoportom a webfejlesztők voltak. Az előadásom elején rámutattam miért nehezen járható út a projekt alapú fejlesztés és mire kell felkészülni egy webes projekt kapcsán. Ezután röviden bemutattam a Drupalt, felvillantottam pár nagyszerű lehetőségét. Elmondtam mikor érdemes és mikor nem Drupalt használni. Az előadás végén egy rövid demóra került sor melyben egy kisebb termékkereső oldalt kattintgattam össze. Vagyis kattintgattam volna, ha lett volna rá időm. Szerencsére fel voltam készülve erre is és a Features modul segítségével tényleg villámsebesen tudtam beállítani azt amit szerettem volna.

Ott voltál? Hallottad valamelyik előadásomat? Megtisztelnél, ha észrevételeidet megosztanád velem itt hozzászólás formájában, vagy a jobb felső sarokban található kapcsolati űrlapon keresztül akár névtelenül is.

Alant láthatóak a fóliák és a bemutatásra került fícsörök.

Hozzászólások

ott voltam webkonfon de nem fertem be a terembe annyian voltak! :)

Nem voltam ott, mert pont a kisebbik lányom egy éves születésnapjára esett a konferencia. Szóltam is Márknak, hogy tegyék már át egy másik időpontra, de nem foglalkozott ilyen fontos kérdéssel.

Egyébként mikor nem érdemes Drupal-t használni?

Hát barátom voltatok vagy négyen akik ezt kérték, de hát minden évben van 4-5 ilyen kollega. Nekem ebből meg a 400+ résztvevőből az jön le, hogy a többség el tud jönni :)

Nem baj, jövőre is lesz webkonf és még izgalmasabb lesz!

Én az első sorban ültem, és nagyon jó volt. Köszi!

A foliak alapjan mindketto jo kis eloadas volt. Sajnalom, hogy lemaradtam rola..

Szia István,
Ott voltam két előadásodon is. Mindkettő tetszett. Bár a szegedi 15 perc érezhetően kevés volt. A fordításhoz egy kis kapaszkodó, ahogy ígértem:
http://openscope.org/

Gusztáv mellett, én is az első sorból néztem végig és nagyon jó volt, köszönöm.
A feature modul önállóan is megérne egy bővebb előadást, akár a Drupal Hétvégén ;-)

Én ott voltam igaz csak az ajtónál tudtam állni, de megérte :) Köszönjük szépen az előadást, Context modul (és a feature modul) nagyon érdekelne, mert remek megoldásnak tűnik, csak nekem kicsit átláthatatlan, szívesen megnéznék róla egy előadást!! :)

Várom nagyon a drupal hétvégét :)

Csak halkan kérdezem, nem készült felvétel az előadásról, ami valamikor valahol megtekinthető lesz? Szerintem sokan örülnének neki, nem csupán én :-)