*Úgy gondolom a webes fejlesztésben igazi áttörést jelent az a fajta szemlélet amit ez a cikk mutat be. Azt hiszem nem csak a Drupal fejlesztők vehetik hasznát a cikkben található ötleteknek, de ezt majd leírjátok úgy is. A cikk eredetije a DevelopmentSeed oldalán jelent meg Adrian Rossouw “tollából”: http://developmentseed.org/blog/2009/jul/09/development-staging-production-workflow-problem-drupal Néhány helyen igencsak meggyűlt a bajom a fordítással, ha valakinek van javaslata szívesem veszem azt is, ne tartsátok vissza magatokat. *

Bárki aki már fejlesztett egy komplexebb Drupal oldalt megerősítheti a következőket: Amíg az oldal elindítása viszonylag egyszerű feladat ezzel szemben a folyamatos karbantartás már igencsak trükkös munka tud lenni éles működés esetén. A dolgot bonyolíthatja, ha több mint egy fejlesztő dolgozik a projekten és a fejlesztés során egyedi módszertan szerint járnak el. A következő példa rávilágít a probléma lényegére és egy konkrét eseten keresztül mutatja be hogyan használd a Context, Features és Spaces modulokat amiket itt a Develpment Seednél fejlesztünk.

Egy oldal építése

Ez a történet arról szól hogyan kavarodik össze az oldal építése közben Zak, Sara és Ben. Ne aggódj, a végén megtalálják az instant megoldást. (*Az eredeti szövegben a Kool-Aid szó szerepel: http://en.wikipedia.org/wiki/Kool-Aid *) Ez lesz a Features?

Zak (egy webfejlesztő) és Sara (egy dizájner) együtt építenek egy közösségi oldalt a kedvenc indiaifüggetlen művészüknek(hívjuk őt Bennek). Az eredeti projekttervük előírja, hogy legyen egy blog, egy fórum és egy képgaléria az oldalon. Mivel Zak tapasztalt Drupal fejlesztő a Drupal platformot választják a szájt alapjául. Beállítanak egy fejlesztői szervert, mely lehetővé teszi a közös munkát és eldöntik, hogy a változtatások kezelésére a Subversion rendszert fogják használni.

A szájt építéséhez a következőket teszik: