Egy előadást, a téma megértését, a mondanivaló eljuttatását nagyban tudja segíteni az előadó mögé vetített kép. Ezen képek sorozatát a köznyelvben bemutatónak, prezentációnak vagy még egyszerűbben pépétének szokták hívni. Ezen eszköz célja, hogy segítse a fent vázoltakat, ne pediglen hátráltassa azt. Ha azonban azt írom: Aki látványos bemutató készít az ostoba, hiába írom mögé még azt is, hogy azért mert akkor pontosan az ellenkező hatást fogja elérni. Nem a mondandójára fognak figyelni, hanem a háttérben zajló izgő-mozgó látványra. Ezt már senki nem fogja elolvasni. Az agyak a mondat első felénél lezárnak és képtelenek felfogni a mondandómat. Sőt a szomorú az, hogy meg is fordítják: pp aszondta: Aki unalmas bemutatót készít az okos. Pedig nem, sőt egyáltalán nem. Ha azt mondom: Két ostoba ember van: Aki unalmas bemutatót készít és aki látványosat., akkor ebből meg az jön le, hogy ne csináljunk bemutatót. Ha leírom a tutit, a mondanivalóm velejét:

Egy előadás jóságát elsősorban a tartalma fogja meghatározni nem az előadó mögé vetített kép.

Akkor meg azt hiszitek azt mondtam mindegy milyen a prezentáció, pedig direkt azért írtam oda azt, hogy elsősorban. Pont azt akarom mondani, hogy nagyon nem mindegy. Ha nem tudod hogyan kell jót csinálni, akkor inkább ne is csinálj. Neked felesleges, sőt káros. Mielőtt napokat görcsölnél a látványos prezentációdon, keresnél eszközt amivel még nagyobbat villanthatsz jusson eszedbe, hogy mi a célod az egésszel. Gondold végig: Miért töltesz több időt egy ilyen hasznavehetetlen és legtöbbször káros valaminek az előállításával ahelyett, hogy a mondandódra koncentrálnál? Egy fehér alapon elhelyezett, nagy fekete betűkkel odavésett egy-két szó százszor többet ér mint egy szép képet mutató olvashatatlan szöveg, vagy egy izgalmas, de a megértést nem támogató animáció. Milliárdszor többet mint a tenger apró betűből álló, vagy a monitoron ugyan még jól mutató, de a kivetítőn már olvashatatlan színkombináció. Igen, jól érted a jó prezentáció:

Ne feledd: Ez csak egy eszköz ami segíthet neked. Egy eszköz mely veszélyes lesz, ha nem tartod be a fenti szabályokat. Ha nem hiszed, akkor teszteld. Ültess le emberek adj elő nekik és utána teszteld mi ment át. Mérd azt melyik segítette jobban a célodat. Hisz ezért használod ezt az eszközt nem azért mert szép. Ha mégis a szépség az első neked, akkor ez a cikk nem neked szólt.

A bejegyzést Kulcsi bemutatója inspirálta. Küzdjünk együtt a jó bemutatókért.