Drupal smink készítő segéd

Egy Drupal smink készítése során két ponton is elkövethetünk hibákat, melyek később problémákat okoznak majd.

Egyrészt amikor a "dizájner" még sose látott Drupal oldalt és úgy áll neki a látványtervnek. Ez persze nem lenne baj, ha lennének oldaltervek és az oldalterveket készítő már látott volna Drupalt. De tovább megyek. Neki se kellett volna látnia elég lett volna olvasnia Steve Krug: Ne törd a fejem című könyvét.

Akkor ugyanis tisztában lenne olyan dolgok létével mint morzsamenü, meg üzenetek, meg segítség szöveg, meg menü útvonal, meg lapozó meg mindenféle egyéb izgalmas dolog amit bele kéne terveznie az oldaltervekbe.

Ez a smink készítése szempontjából nem gond, mert nem tesz mást az ember mint fogja az oldal sablonját és szépen kiradírozza ezeket a bele nem tervezett - vagyis dizájnolt - részeket.

A másik probléma amikor az egységsugarú sminkkészítő (igen, gyakran én is. :D) szintén elfelejtkezik ezekről. Ez nem nehéz, hisz egy-egy hibaüzenet, vagy lapozó csak igen ritkán jelenik meg egy lecsupaszított tesztoldalon.(nem beszélve arról, hogy a Devel modul előszeretettel befal egy egy meszídzset, vagy akár mindet. :D)

A Sminkmester tanfolyamra készülve összedobtam hát egy kis modulkát ami segíthet ebben a munkában. Nézzük mit ad nekünk a modul:

  • többfajta morzsamenüt (breadcrumb)
  • füleket(tabs)
  • különböző típusú üzeneteket mint: hiba, figyelmeztetés, státusz
  • súgó szöveget
  • HTML tartalmat
  • lapozót három állapotban(eleje, közepe, vége)
  • űrlapot
  • táblázatot

És akkor nézzünk egy videót amin bemutatom a modult működés közben:

Sajnos a kód még nem kész teljesen a megosztásra ezért csak az fog hozzáférni aki eljön a kurzusra(x) :D, de ígérem mielőbb elérhető lesz.

Ha van ötleted mivel lehetne még bővíteni a modult és megosztanád ne tartsd vissza magad! Szólj hozzá!

Hozzászólások

LIKE! Eddig drótvázakat adtunk le a designereknek hogy ezeket is beletervezzék, de ez így sokkal könnyebben kipróbálható-látható.

Királyság!

És aki volt már Sminkmesteri tanfolyamon, az nem kaphatja meg?

Köszi!

a Drupalban nem jartas tervezo latvanytervenek problemaira nekem ez ugrott be eloszor:
http://dc2009.drupalcon.org/session/limitations-drupal-theme-layer
habar ez D7-ben egesz jol orvosolva lett..

Love the idea. Less paragraph text though. You only really need one paragraph to understand line-height. In your video you show paragraph after paragraph after paragraph, all having about 15 lines of text.

Goba showed your "Style guide". I use your html content in the module. Please try it: http://istvan.palocz.hu/node/2

I used more paragraphs because very often I see paragraph after heading but only a few times heading after heading and never have seen heading after heading after heading in a live site

pp

Nekem alapvetően tetszik a Drupal, de ahogy a képeket kezeli az valami szörnyű. A problémát még nem sikerült orvoslnom, pedig egy tucat modult próbáltam már...

Mit értesz azon, hogy "ahogy a képeket kezeli az valami szörnyű"? Ideírnád azt a tucat modult a mit próbáltál?

pp

Képek illesztése tartalmakba, blogbejegyzés oldal stb...
Sajna nevekre már nem nagyon emlékszem. Anno, amikor a neobase.hu indult kezdtem ismerkedni a drupal rendszerrel, már rég volt.
Per pillanat az "Imagepicker 6.x-2.5" modult használom, egyelőre ez tetszik a legjobban, viszont a wordpress blogrendszerhez képest azért elég gyengus...
Azóta is néha googlizgatok, de nem nagyon találtam még jó megoldást.

Filefield, imagefield, imageapi, imagecache, insert - kihagytam valamit? Esetleg ha nem igazodsz ki a HTML-ben, akkor még wysiwyg ckeditorral.

Persze lehet, hogy nem értem pontosan a problémát, amit le se írtál. ;) (Igen, vannak itt olyanok, akik vagy nem láttak wordpresst közelről, vagy csak olyan régen, amikor még abban sem volt képkezelés - tehát minden olyan problémaleírás, ami „a(z) ... rendszerhez képest”, vagy „olyan kéne, mint ... rendszerben” mondatrészekkel kezdődik, mintha ott sem lenne: nem, nem tudjuk, hogy milyan a(z) ... rendszer, mert nem használjuk. Tessék leírni!) [Bocs, pp, hogy belepiszkítok a blogodba.]

media modul.