A Drupal egy folyamatosan fejlődő és átalakuló rendszer. Ezért aztán található benne jó pár elsőre érthetetlen furcsaság, melyeket csak a történeti visszatekintés távlatából lehet értelmezni. Ilyen például az, hogy van egy lábléc régió és egy lábléc üzenet. A régióba blokkokat lehet pakolni, míg az üzenetbe tetszőleges dolgokat beírhatunk. Ha a régióba csak egy saját készítésű blokkot teszünk, akkor elértük ugyan azt, mint amit az üzenet nyújt számunkra. Kérdés mi szükségünk van a lábléc üzenetre? A válasz egyszerű: semmi. Az ugyanis csak egy régről megmaradt kövület, amit a hetes Drupal már valószínűleg nem fog tartalmazni. A napokban foglalta össze Hojtsy Gábor azokat a szálakat amik a Drupal smink, régió és blokk rendszerét érintik. Röviden ezek a következőek:

A rendszer súgó üzenetei kerüljenek blokkba. Ez lehetővé tenné, hogy a felhasználók maguknak ki/be kapcsolhassák ezeket, hisz egy blokkra már most engedélyezhetjük ezt. Ugyan így a rendszer üzemeltetője meghatározott útvonalakra tilthatná a terjedelmes vagy semmitmondó súgó szövegeket. Lehetőség lenne plusz blokkokkal is kiegészíteni a súgót. A legnagyobb nyereség talán az lenne, hogy a körülményes beállítások eltűnnének és egy sokkal használhatóbb rendszert kapnánk.

A webhely missziója is kerüljön blokkba.

Dobjuk ki a lábléc üzenetet.

Kerüljön a tartalom is egy blokkba. A Drupal minden egyes útvonalhoz egy bizonyos tartalmat($content) rendel. E tartalom köré épül jelenleg a Drupal, ezt veszi köreb a különböző régiók. Sokkal rugalmasabb lenne, ha ez a tartalom is egy blokkban lenne, amit azután bárhova rakhatunk. Bár a dolog egyszerűnek tűnik, de nem az, hisz mi van akkor, ha a felhasználó kikapcsolja ezt a blokkot? Ekkor ugyanis nem fogja tudni visszakapcsolni, sőt az egész oldala használhatatlan lesz, mivel az adminisztrációs felület egésze a különböző űrlapokkal egyetemben ebben a blokkban helyezkedik el. Amit ugye nem lát, mert kikapcsolta. Ennek a feloldása viszont nem egyszerű feladat.

Bármilyen ötlettel, véleménnyel és kódsorral segíthetjük Gábor és a közösség munkáját. Ne tartsuk vissza magunkat!