Thickbox és az IMCE összeházasítása. Avagy képkezelés a Drupalban.

Fő a pincepörkölt Boggie-ék házavatójánMivel sikerült szerencsésen összekapcsolni a gépemet és a telefonomat meg kellett oldanom, hogy a telefonnal készült képet el tudjam helyezni a blogomban is. Több lehetőséget megvizsgáltam amíg a végső megoldásig el nem jutottam.
A legegyszerűbb az lett volna, hogy a képet csatolom a beküldött blogbejegyzéshez és a képet pedig beszúrom a szövegbe. Ez azért nem felelt meg, mivel ezzel a megoldással körülményesen tudtam volna csak beszúrni olyan képeket, melyekhez nézőképet is szeretnék. Eleve nekem kellett volna valahogyan legyártanom a nézőképeket ami nem volt túl szimpatikus.
Megvizsgáltam a jó öreg image modult, mellyel az volt a problémám, hogy a képekből én nem akartam most node-okat gyártani, hisz a képek csupán a blogbejegyzések illusztrációi lesznek majd.
Elgondolkodtam természetesen az Imagecache modul alkalmazásán is, de végül azt is elvetettem. Több modult letöltöttem és kipróbáltam, de ezek nagy része vagy teljesen dev állapotban volt, vagy olyan kiegészítőket használta amiket nem kívántam telepíteni.
Mivel szerkesztőnek a BUEditort használom kézenfekvő volt, hogy a BUEditor írójának az editorhoz fejlesztett fájl és képkezelőjét használjam az IMCE modult. Ezzel a modullal könnyedén lehet nézőképeket készíteni. A kérdés már csak az maradt, hogy hogyan fogom a képekre rátenni minél egyszerűbben a linket, ami tartalmazza a thickbox osztályt. Ugyanis a kép felnagyításáért felelős eszköznek a thickbox modult választottam, mivel ehhez nem kell semmi külső modult telepíteni. Ráadásul JQuery-ben van írva, tehát nem kell azért sem aggódnom, hogy JavaScript hegyekkel árasztom el az oldalamra látogatókat. ;)
Írtam hát gyorsan egy kis szűrő modult, ami a thumbnail_ kezdetű képekre rátesz egy hivatkozást, ami az előtag nélküli nagy képre mutat, valamint ellátja ezt a megfelelő thickbox osztállyal. Természetesen az előtag könnyedén állítható, csupán arra kell figyelni, hogy az IMCE modulban beállított előtag egyezzen a szűrő beállításainál megadott előtaggal. Amennyiben Tetszik a modul és Te is használod vagy bármilyen megjegyzésed lenne kérlek ne tartsd vissza magad! Szólj hozzá!

CsatolmányMéret
Package icon Thickbox filter modul8.55 KB

Hozzászólások

Amennyiben Tetszik a modul és Te is használod vagy bármilyen megjegyzésed lenne kérlek ne tartsd vissza magad!

Biztosan használnám, ha megtalálnám valahol. :)

javítva, köszi

"Elgondolkodtam természetesen az Imagecache modul alkalmazásán is, de végül azt is elvetettem." Ezt egy kicsit bővebben kifejtenéd esetleg? Egyébként szerintem a problémát sminkből is meg lehetett volna oldani, persze az nem lett volna olyan szép, (mint ez a zseniális új oldal :)

Itt ugye nem csak azt kell megoldani, hogy a képek átméreteződjenek, hanem azt is, hogy a megfelelő formában szúródjanak be a szövegbe. Az Imagecache modul csak kép átméretezésre jó, képkezelésre nem. Ha azt használom, akkor is kellet volna egy szűrő ami a megfelelő formában átalakítja a bevitt tartalmat. Mivel kép és fájlekezelőnek az IMCE modult választottam, és abban van átméretezés értelmesebbnek látszott azt használni, nem pedig egy újabb modult telepíteni. Az imagecache ellen szólt még, hogy csak alpha állapotú modul érhető el a hatos Drupal-ra.

A sminkes megoldást elvetettem, mivel számomra sminkfüggetlen megoldásra volt szükség egy - egyelőre még szupertitkos - projekthez.

Hello!

Fantasztikus ötlet ez a szűrő modul. Pont valami hasonlót kerestem! Köszi.
De nagyon jó lenne, ha készítenél egy egyszerű kis szöveget mellé, hogyan lehet beállítani. Telepítettem IMCE és Fck editor és Thickbox mellé (drupal 6.6) de sajnos nem tudom hogyan lehet életet lehelni belé a modul bekapcsolása után?!

Köszi!

Hello!

Megtaláltam ezt a cikkek és minden sikerült is (FCKeditor és IMCE), kivéve a thickbox filter, meg se nyikkan a szöveg melletti képre kattintva semmi. Mi lehet az oka ennek? Be kell még állítani pluszba valamit? Az importált képeknek thumbnail előtagot is megadtam. Drupal 6.9-es a verziószám. Létezik valami hasonló megoldás, mert nem találtam még?

Köszi!

Üdv

Jelenleg a modul teljes átírás alatt van. Utána tudom publikálni. Ez várhatóan április végére következik be.

Szia!
Kérdésem az lenne hogy TinyMCE+IMCE+Thickbox hogy lehet ezt az automatikus link+osztály beszúrást megoldani? Felraktam minden modult és nem működik... a kép nem kapja meg az url-t az osztály névvel. :-(
Vagy csak a BUEditorral működik a dolog?

Sziasztok!

Nekem is ez az állandó fejtörésem, mármint az inline képek kezelése. Jelenleg én 90%-ban kliensoldalon oldom meg jquery-vel, mert szerintem az egész lightbox ügynek akkor van értelme, ha be van kapcsolva a js a kliensen. Szóval én azt csináltam, hogy minden node-nak adok egy számozott ID-t az oldalon (nid-ből a node.tpl.php-ben), majd ezalapján adok lightbox csoportot a képekre mutató linkeknek node-onként. (nyroModal-t használok thickbox helyett, de az elv ugyanaz)

  1. $(".node a[@href*=jpg], .node a[@href*=JPG], .node a[@href*=png]").each(function() {
  2. $lbgroup = $(this).parents('.node').attr('id');
  3. $lbgroup = 'lightbox[g' + $lbgroup + ']';
  4. $(this).attr('rel', $lbgroup).addClass('nyroModal');
  5. });

Így ilyen linkeket kapok:

  1. <a class="nyroModal" rel="lightbox[g185]" href="/bjmatt/sites/default/files/32660_1108529637.jpg" title="Ez egy szép nagy kép">

Nyílván ennek az a hátránya, hogy kézzel nem tudok csoportosítani, de mivel bejegyzésenként elég nekem egy is, inkább ezt a lusta megoldást preferálom.