Kikre koncentrál a D7UX csapata.

Amikor először hallottam arról, hogy még használhatóbbá akarják tenni a Drupalt igencsak elgondolkodtam. Vajon hogyan lehet felhasználó baráttá tenni egy olyan rendszert, ami tulajdonképpen egy "mindenre rávehető tartalomkezelő". Nyílván az alapvető és általános megoldásokat kell előtérbe helyezni ilyenkor.
A felhasználó barátság egyik alappillére, hogy minden magától érthetődő legyen, vagyis ne kelljen gondolkodnia a felhasználónak. Ez utóbbiról egy nagyon jó könyvben olvastam ami magyarul is elérhető Pónya Judit jóvoltából. A könyv olvasásakor mosolyogva tapasztaltam, hogy az abban leírt alapelvek mindegyikét megvalósítja már a Drupal. Akkor a Drupal már teljesen felhasználó barát vajon?

Korántsem. Viszont minden eszközünk megvan rá, hogy azzá tegyük. A feladattól és a felhasználói csoporttól függően azonban más más utat kell választanunk. Erre szoktam mondani a következőt:


A Drupal olyan mint a LEGO. Bármit kirakhatsz belőle, de mindig rücskös lesz a teteje. A végén tehát mindig simogatnod kell egy picit, hogy tökéletes legyen.

Ezért vet fel bennem számtalan kérdést az egész D7UX projekt. Lehet-e vajon általánosságban javítani még a rendszeren, úgy hogy nem tudjuk kik és mire fogják használni azt. Más kell ugyanis az egyszerű titkárnőnek, más az interneten jártas fiatalnak és más-más a különböző előismeretekkel rendelkező embereknek. Ezen gondolkodtam éppen a minap miközben a jól megérdemelt fagylaltomért sétáltam a helyi cuki felé. Sajnos a cukrászda már zárva volt, de az élet kárpótolt. Hazaérve ugyanis már olvashattam is kérdésemre a választ. A csapat alapvetően két célcsoportra koncentrál.

Az alant következő pár sor az ott található leírás egy igencsak szabadon vett fordítása. Célom az volt vele, hogy ráirányítsam a magyar közösség figyelmét erre az igencsak fontos területre.

1. A Drupalosok ügyfeleire, a tartalmak előállítóira.
- Ők nem fejlesztők. Ők nem nem tudnak semmit a kódolásról sem arról hogyan működik ez az egész.
- Ők nem tagjai a Drupal közösségnek, nem is szeretik a Drupalt, legalábbis nem annyira mint mi. Ők nem beszélik a Drupal nyelvét.
- A weboldal karbantartás csak egy lehet a sok munka közül amit el kell végezniük
- Valószínűleg használtak már valamilyen webes tartalom kezelőt a Drupal előtt.

Ezek az emberek kevés számú feladatra vágynak a weboldallal kapcsolatban és ezek lehetőleg ismételhetőek legyenek vagyis ne kelljen új és új dolgokat megtanulni minden esetben.
A legfontosabb, hogy tegyük a feladatokat ezen embereknek egyszerűvé, világossá és hibamentessé amennyire lehetséges.

2- Egyszeri szájtépítőkre
Ezek az emberek már jobban értik a technológiát és a kód működését de nem fejlesztők. Ők azok akiket technológiai vagy webes szakembereknek tartanak a saját területükön. Ők azok akikről a tenisz klubban és a templomban azt mondják "Ő érti a webet". Tőlük várják az emberek, hogy készítsenek tetszetős(messzemenően kifinomult) webszájtokat amit maguk tudnak frissíteni mindenféle technikai tudás nélkül. Gyakran a következőképpen írhatjuk el ezeket az embereket:
- Nem fejlesztők de értik picit a kód működését és ha kell képesek írni is egy kevés kódot.
- Megtalálják azokat az eszközöket - gyakran megkeresik mások számára - amivel olyan weboldalakat lehet készíteni melyek tetszetősek, tartalmaznak űrlapokat, közösségi eszközöket, webáruházat és lehetővé teszik tartalom publikálását különböző sablonok segítségével.
- Számos tartalomkezelőt ismernek.
- Hallottak már a Drupalról de nem rendelkeznek vele elég tapasztalattal, hogy azt mondhassuk ők beszélik a Drupal nyelvét.

Ha ismersz valakit akire ráillik a fenti két leírás egyike, akkor találtál ideális alanyt, aki segíteni tudja a D7UX felület tesztelését. Rájuk koncentrál ugyanis a csapat.

Hozzászólások

Korrekt bejegyzés! :)
Máris bevonzottál egy lelkes követőt!...

Kár hogy egy ilyen fejlesztés honlapja nem drupal alapokon fut, hanem wordpress

Ha ők sem bíznak a drupalban akkor mitől várjuk hogy jó az amit csinálnak :))))

----------

"ma rossz kedvem van, nagyon" :(

Kár, hogy csak egy vagy a sok közül akik ezt kérdezik és már válasz is van rá. Csak keresned kellet volna, ha tényleg érdekel a válasz.

Szép idő van, szánj rá fél órát egy sétára! Jobb lesz a kedved és ide se flémelsz többet.

pp

mondjuk, hogy többé-kevésbé beleillek a kettes pontba. remek.
viszont azok, akik mondjuk folyékonyan beszélnek drupalish, azokkal mi lesz? én úgy tapasztaltam, hogy ezek a kollégák általában elégedettek a drupal felhasználóbarátságával, az ő felhasználási területükön baráti a drupal. nem fog az ő szemszögükből nézett felhasználóbarátság sérülni, ha az egység sugarúak miatt televerjük mindenféle fenszi ajaxal az adminisztrációs oldalakat?

nehéz feladat ez, de igen szépen haladnak vele, nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre, óriási lesz szerintem.

Hogy pp analogiajaval eljek, ha nem tetszik akkor majd jo lesz helyette egy masik lego kocka..

Énrám nagyrészt illik a második leírás, kivéve talán az utolsó pontot, köszönhetően a régi ismeretségnek (kb. a Drupal 4.5-től).

Megyek ránézek az oldalra! :o)

Én asszem a második kategóriába tartozom. Várom is az új felületet!