DrupalCon Washington DC 2009 március 4.-7. A hét két legfontosabb híre, hogy a Drupal belekerült a Microsoft Application Installer által telepíthető szabad szoftverek közé és lehet tudni a következő Drupaclon helyét és idejét. Az installerről a részleteket lásd Tolminál vagy Dries-nél. Drupalconra még nem tudom, hogy hogyan jutok ki, de mindenképpen azon leszek, hogy ott legyek. Nem írom le, hogy jelentkezzetek gyorsan, mert az első száz jelentkezőnek jelentős kedvezményeket adnak! Egyelőre még mindig a szegedi oldal jön be, de Twitteren már követhető az események alakulása.

A hét elején mutatkozott be az Acquia partner program (az Acqia nevű céget Dries, a Drupal megalkotója hozta létre)

http://acquia.com/about-us/newsroom/press-releases/acquia-launches-comprehensive-partner-program http://webdevnews.net/2008/10/acquia-drupal-released-with-partnership-opportunities-for-developers/

MySQL vagy PostgreSQL ez itt a kérdés. Az eredményeket beárnyékolja, hogy a jelenlegi php verzióban a Postgre PDO interfész hibás, jó hír viszont, hogy már javították a hibát és a következő verzióban benne lesz a javítás is.

Amikor az ember RSS hírforrásokat olvas és nem minden nap néz végig minden oldalt felmerül az igény benne, hogy amennyiben hozzászólt egy blogbejegyzéshez, azt a későbbiekben követni tudja. Létezik rá több Drupal modul is, amik közül nehéz a választás. Azonban úgy néz ki az egyik bele fog kerülni a hetesbe, tehát a Drupal alap telepítésében is elérhetővé válik.

Az Apache-hoz van egy mod_security kiegészítő, mely segít időben elkapni a rosszfiúkat. Ez egy nagyszerű kiegészítő, de óvatosan bánjunk vele, mert alapbeállításban nem enged kódot beküldeni űrlapon keresztül. A biztonság javára tehát le kell mondanunk a php snipet-ekről és a JavaScriptes csodákról is. Természetesen a kódba beleírhatjuk, de a webes felületen keresztül nem tudjuk ezeket bevinni. Ne csodálkozzunk azon se, ha update.php futtatásakor jön elő hasonló hibaüzenet, ugyanis valaki már belefutott egy ilyen problémába. A megoldás, hogy az update idejére kikapcsoljuk vagy kikapcsoltatjuk ezt a kiegészítőt. Az oldalunk ilyenkor úgy is karbantartási üzemmódban van, úgyhogy ne aggódjunk.

A már régebben beharangozott Drupal fejlesztői tesztszerver elindult.

Gyakran van olyan, hogy a megrendelő ragaszkodik a tárhely szolgáltatójához. Mivel az emberek nehezen váltanak igen nyomós ok kell ahhoz, hogy erre a váltásra rá lehessen őket beszélni. Amennyiben ez nem sikerül két dolgot tehetünk: vagy hagyjuk az egészet a fenébe, vagy megpróbáljuk az elkészített Drupal oldalt html-be exportálni és úgy kirakni a webre. Természetesen várhatunk türelmesen is, amíg a megrendelő rájön, hogy az általa hatalmas dolognak vélt, de általunk pici erőbefektetésnek mondott szolgáltató váltás már rég megtérült volna.

Nemrég volt egy bookmark a weblaboron az Ubiquity Firefox kiterjesztésről. Megfelelő modulok telepítésével integrálni tudjuk ezt a modult a Drupal oldalunkkal.

Annyira agyondolgoztatják első munkavállalójukat az Acquia-nál, hogy szegénynek csak most jutott ideje rá, hogy a saját blogját upgradel-je. :D