Örömmel jelenthetem be, hogy az oldalt ezen túl a HUGO statikus oldalgeneráló alkalmazással készítem. A miértekről, előnyökről, hátrányokról szól ez a blogbejegyzés.

Viszlát Drupal

Régóta gondolkodom azon, hogy lecseréljem a Drupal motort az oldalam alatt, megkönnyítve ezzel a munkámat és modernebbé téve azt.

Régen a bejegyzések, ötletek a Drupalban gyűltek, ott szerkesztettem, ott néztem át és értelemszerűen publikáltam a bejegyzéseket. Ez mára már megváltozott. A bejegyzésekhez egy olyan felületet kerestem, amivel könnyedén meg tudom osztani az írásokat a lektorokkal és abban minél gazdagabb funkcióval rendelkező visszajelzéseket tudok kapni tőlük. Erre nem, vagy csak igen korlátozottan alkalmas egy Drupal oldal, vagy viszonylag sok munka lenne összeállítani egy olyan renszert, ami egy alap Google Docs, Word szövegszerkesztő vagy egy Github/Gitlab review toolja nyújt. Miért is dolgoznék ezzel, ha egyszerre ezekre léteznek kész megoldások.

A másik nyomós érv a döntés mellett, hogy az oldal kiszolgálasokor gyakorlatilag semmi funkcionalitást nem veszek igénybe amit a Drupal nyújt. Igazából egy sima statikus HTML-nél többre nincs is szükség. Teljesen feleslegesen füstölök el minden egyes oldalkiszolgálásra töménytelen mennyiségű energiát.

Természetesen kereshettem volna erre valami más megoldást is. Telepíthettem volna egy olyan modult, ami on-the-fly megoldja nekem a statikus oldalgenerálást, csak be kellett volna szállnom a fejlesztésébe. Beállíthattam volna egy frontend cache szervert, vagy fizethettem volna valakinek, hogy ezt helyettem megtegye. Optimalizálhattam volna a Drupal oldalamat, hisz a Drupal cache rendszere az egyik legjobb ilyen szempontból. Szóval tehettem volna valamit, csak éppen miért tegyek bele valamibe energiát, ha az nem mutat előre, csak a jelenlegi helyzet javítására elég és van más út, amivel jelentős előrelépés érhető el.

A haramadik érv a fenntarthatóság. A nyolcról kilencre, vagy a kilencről tízre váltás és az ígéretek szerint a jövőbeni váltások már nem lesznek nagyon nehezek. Hétről nyolcra vagy kilencre viszont jelentős energiabefektetést igényelt volna a frissítés. Picivel nagyobbat mint az egész oldalt átmigrálni Hugora. Természetesen bízhattam volna abban is, hogy a közösség meghosszabbítja a hetes támogatását, mint ahogyan tette ezt korábban, de ennek nem láttam esélyét és inkább örültem annak a plusz évnek amit a közösségtől kapott a blogom.

Végül nem érdemes azt se tagadnom, hogy én is eltávolodtam a Drupaltól. A fenti energiabefektetések busássan megtérültek volna, ha napi szinten csak Drupalos oldalak építésével, karbantartásával foglalkoznék. Ez azonban már majd tíz éve nincs így.

Miért nem X cms inkább?

Ha tartalomkezelő, akkor én még mindig a Drupal tartom a legjobbnak. Adódik a kérdés, hogy miért is kéne más, ha a legjobb nem jó? Miért kötnék további kompromisszumokat, ha nem nyerek vele semmit se?

Ami látszott, hogy nem magával a CMS-el, a Drupallal van a problémám, hanem az egész technológiával, ami adatbázisból dinamikusan rak össze oldalakat. Amit nyerek ezzel, az nagyon kevés ahhoz képes, amit elveszítek a túloldalon. Ez nem egy online média, ahol a tartalom pörgetésében van az üzleti előny, hanem egy személyes blog, ahol inkább az állandóság az érték.

Hozzászólások

Természetesen egyből nekem szegezhetnétek a kérdés, hogy mi van a kommentekkel, amivel egy nehéz dilemmára mutattok rá. Igen. Vérző szívvel bár, de a mostani átállásnál a hozzászólások elvesztek. Nem volt sok, de számomra értéket képviseltek. Tervben van, hogy egy komment motort bekötök és átmigrálom oda a régi megjegyzéseket, de ezt a mostani átállásnál elengedtem, különben sose jövök ki.

A legfontosabb érv az elengedés mellet az volt, hogy a világ megváltozott. A bejegyzéseket már nagyon kevesen követik RSS-ből. A tartalomfogyasztás tipikusan áttevődött a különböző közösségi platformokra, ahol én is megosztom a bejegyzéseket. A reflexiók, hozzászólások pedig ott jelennek meg, nem a blogon hozzászólás formájában. Nincs miért energiát tennem ebbe. Ha van megjegyzésed, amit szeretnél viszont látni, írj és valahogy beszerkesztem, hisz akkor már ketten vagyunk akiknek fontos az a tartalom.

HUGO

Nem tagadom érzelmi döntést hoztam. Tudtam, hogy valamilyen statikus oldalgenerátort akarok, de hogy melyiket azt még nem tudtam. Jekyll adta volna mint a legrégebbi, legjobban tesztelt eszköz, de valahogy valami mást akartam, modernebbet. Természetesen ez volt a backup plan, ha nem jönne össze más. Kipróbáltam Nextjs, VuePress, Gatsby generátorokat. Mindegyikkel eltöltöttem egy pár órát, de egyik se adott olyan instant sikerélményt mint a Hugo. Nem tudott sokat, de az pont elég volt nekem és úgy tudta, ahogy nekem kell. Szintén Hugo felé billentette a mérleget, hogy Sági-Kazár Márk is ezt a rendszert használja.

Mindent összevetve én elégedett vagyok a végeredménnyel. Neked hogy tetszik?