Hétvégén Drupal alaprendszer foltátnéző futamon vettem részt. Ismertebb nevén Core patch review sprint. Mivel elég későn(pénteken) értesültem a hétvégi rendezvényről ezért azt semmilyen módon nem tudtam hirdetni a magyarországi drupal közösség felé. Sajnálom mivel a belterjesen hangzó név ellenére mindenkit szeretettel vártak a szervezők. A mindenki alatt nem a programozókat értem, hanem minden olyan embert aki a Drupallal foglakozik és képes volt egy otthoni tesztkörnyezet kialakítására. Azonban ne essünk kétségbe ha úgy érezzük lemaradtunk valamiről, mivel ezt a tevékenységet folyamatosan végezhetjük. A sprint csak arra jó, hogy az egyébként nagy válaszadási időket lecsökkentse. A feladat viszonylag egyszerű. Válasszunk egy véleményezésre váró foltot, próbáljuk ki és véleményezzük. Ilyen egyszerű! Ha nem tudjuk reprodukálni a hibát jelezzük, hisz ilyenkor az nincsen jól leírva. Ha nem tudjuk alkalmazni a foltot bár minden úgy csináltunk ahogyan le van írva, jelezzük valószínűleg nem jó a folt. Ha a folt javítja a hibát vagy nem javítja vagy egy újabbat hoz létre jelezzük. Valahol elakadtunk és nem találunk megoldást menjünk fel az IRCre vagy küldjünk be egy új issuet. Segíteni fognak, hisz minden segítő kéznek örülnek.

Ha valaki részese szeretne lenni a Drupal fejlesztésének - akár programozói tudás nélkül is - akkor olvassa el az erről szóló tájékoztatást amiben minden benne van és nézze meg Pasqualle nagyszerű előadását.

Nekem legnagyobb problémát az angol nyelv használata okozta. Nem mondanám azt, hogy perfekt vagyok de így is, bár lassan de sikerült megértenem a dolgokat és megértetnem magamat. Amikor először megnéztem a >270 véleményezésre váró folt közül az első párat igencsak elbizonytalanodtam. Szerencsére az IRC csatornára belépve csak sóhajtanom kellett és máris kaptam olyan foltokat, melyek csak rövid átnézést igényeltek. Így egyből sikerélményem volt. A nap egyik büszkesége volt számomra, hogy egy kritikus hibát javító foltot a segítségemmel sikerült bejuttatni az alaprendszerbe. Nem volt más dolgom, mint megnézni és véleményezni. Mondhatjuk azt, hogy ez nem egy nagy dolog és igazunk is van. Az érdekes azonban az, hogy pont ez a pici dolog hiányzott. Először nem is értettem, hogy Berdir miért pinggel az IRCn. Aztán leesett, hogy saját foltot nem szokás átnézett állapotba tolni. Azt csak valaki más teheti meg. Jelen esetben én voltam az a szerencsés. Azonban tudnunk kell, hogy nem csak ilyen egyszerű problémák vannak. Vannak olyan issuek melyek végigolvasása, megértése az ott felvázolt probléma kipróbálása nem rövid feladat. Vannak olyan foltok amik nem csak egy-két sorból állnak, hanem terjedelmes kódot tartalmaznak. Ilyenkor a legpraktikusabb, ha továbblépünk a következő issuera. Azonban tudnunk kell, hogy egy-egy ilyen szál végigolvasására és a folt átnézésére szánt idő nem vész el. Rengeteget lehet ugyanis tanulni belőle. Számomra rengeteg tapasztalattal szolgált ez a hétvége és megerősítette benne azt az érzést, hogy a Drupalt ez a Közösség teszi igazán naggyá.