Amikor a teszt rendszert indexeli a Google.

Egy átállás során létrehozott teszt rendszert beindexelt a Google. Mivel a teszt rendszeren nem valós és elavult információk vannak mindenképpen meg kellett oldani, hogy a Google az átmozgatásról értesüljön és a keresési találatok a megfelelő helyre mutassanak.

Ezért aztán felraktam egy kis PHP fájlt az index.php helyére és töröltem mindent.

[code type="php"] header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
if (isset($_SERVER['REDIRECT_ERROR_NOTES'])) {
header('Location: http://www.oldalam.hu'. $_SERVER['REQUEST_URI']);
}
else if (isset($_GET['q']) && $_GET['q']!='') {
$paths=explode('/',$_GET['q']);
foreach ($paths as $key => $val) {
$paths[$key] = urlencode($val);
}
header('Location: http://www.oldalam.hu?q='. implode('/',$paths));
}
else {
header('Location: http://www.oldalam.hu');
}
exit();
?>[/code]

Mint látszik azzal kezdem, hogy egy Moved Permanetly fejlécet kiküldök, hogy ha valamelyik kereső újraindexelné ezt az oldalt értesüljön a változásokról. Ezután három lehetőség van.
Nem talál egy fájlt a webszerver és ezért kerül a vezérlés az index.php-ra (mod_rewrite), valamilyen drupalos útvonalat akar lekérni a böngésző vagy a főoldalt akarja nézni a látogató. Mindhárom esetben a neki megfelelő új helyre irányítjuk át a böngészőt. Ezáltal, ha valaki a keresőkből érkezik a tesztoldalunkra, akkor sitty-sutty az új és megbízható oldalunkra érkezik. Ráadásul valószínűleg észre se veszi a turpisságot. ;)

Azt, hogy egy tesztoldalunkat eltárolta-e egy kereső könnyedén ellenőrizhetjük. Googlenél írjuk be a kereső mezőbe, hogy site:teszt.oldalam.hu.

Persze kérdezhetnénk, miért nem védtem egy kis .htaccess és .htpasswd fájllal az oldalt. A válasz egyszerű a szolgáltató ahonnan - számos probléma miatt - a tesztelés után elhoztuk az oldalt nem támogatta a .htaccess-t. Megmondom őszintén még álmomban sem gondoltam, hogy közel egy év után, miután elhoztuk tőlük az oldalt még mindig elérhető a tesztoldal és azt sem, hogy az akkor kapott név és jelszó párossal ki tudom javítani a hibát.

Hozzászólások

robots.txt nem lett volna egyszerűbb, amikor létrehoztátok a teszt oldalt?

Jaja, csak ugye a múltat végkép eltörölni nem mindig lehet. No meg ez talán használható akkor is amikor az egyik domain-ről egy másikra költözik az oldal.

pp

persze ha van .htaccess lehetosegunk (+mod_rewrite) akkor meg egyszerubb az atiranyitas az ilyen elfelejtett teszt oldalrol

valami ilyesmi .htaccess fajlt kell letrehozni az atiranyitashoz:

  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^teszt\.oldalam\.hu$ [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ http://oldalam.hu/$1 [L,R=301]

(mas: a linenumbers="off" mintha nem mukodne a beviteli formanal)

Természetesen erre a problémára is van Drupal modul: http://drupal.org/project/securesite :)