631201 Világháló-portáli szolgáltatás

Végre megvan a tökéletes besorolása annak, amit csinálok. Évekig az "Egyéb számítástechnikai tevékenység" címén kellett a számláimat kiállítanom. De végre a hivatal halad a korral és immár írhatom azt amit tényleg csinálok. Vésd fel! Hatszázharmincegyezer-kétszázegy vagyis Világháló-portáli szolgáltatás. Persze kérdés, hogy az "Internetes portál szolgáltatása" helyett miért inkább ezt a fogalom nélküli címet választották.
Sose értettem, hogy miért használja valaki az Internet helyett a Világháló megnevezést. Az Internet az valaminek a neve ugye ezért nem kéne fordítani. Mint ahogyan évekig számos sorstársammal együtt hittem, hogy Jules Verne alias Verne Gyula egy magyar író. Ez miért volt jó? Átvertetek! Na jó, az még rendben van, hogy Verne Gyula, mert a Jules(Zsűl)-t nehéz kimondani, de miért kell a Világháló? Látom amint gyerekként próbálom összerakni a mozaikokat: Ha a halászhálóval halásznak, akkor a Világhálóval hmm.. hmm... világítanak?
Nem az a baj, hogy magyarítanak, hanem az, hogy fogalom nélkül magyarítanak. Ráadásul mi alapján magyarítják az Internetet és miért nem magyarítják a portált. Ja hogy előbbiben nincs ékezet az utóbbiban már van, tehát az magyar? (LOL) Ráadásul "631102 Internetes hirdetési felület webgazda általi értékesítése" meg van. Akkor ez miért nem lett "Világháló-hirdetési..."?
No és akkor a végén tegyük fel az ire a pontot... de minek kell az az i? Portált nem lehet szolgáltatni? Vagy én olyat szolgáltatok ami olyan mint egy Világháló-portál? Valaki magyarázza el nekem!
Ja, és nehogy módosítsák, mert akkor megint mehetek a hivatalba vállalkozóit csináltatni. Jó ez így, de tényleg. Már meg is szoktam.

No akkor, még egy kis érdekesség:
Pár éve fel akartam venni a kereskedelmet a tevékenységeim közé. A hivatalban a hölgy közölte, hogy mindenfajta kereskedelmi tevékenységhez szükséges végzettség... kivéve a cipőhöz! Érted? Ezek nagyon rá vannak kattanva a Rém rendes családra. Hogy jön ez ide? Hát úgy, hogy semelyik számítógéphez/informatikához kapcsolódó tevékenységhez sem kell semmifajta végzettség.

Na dolgozzunk inkább, hisz abból élünk.

Hozzászólások

nekem van ilyen tevékenységem, de a fő az a webdizájn lett (így van írva) mert nem értettem mi a bánatos fityfene lehet az a világháló-portáli szolgáltatás, de akkor ha építek egy cipőboltnak egy drupal alapú honlapot, akkor az ez? vagy hogy van ez? elég új vagyok még ebben a vállalkozó vagyok műsorban és mindig nagy fejtörést okoz, hogy melyik számsort írjam éppen a számlára és miért pont azt. remélem nem büntetnek egyszer rommá mert rosszul értelmeztem az amúgy nagyon értelmes megnevezéseiket.

E! @ hivatal.

Szia.

Tudomásom szerint 2008-ban még az SZJ számot (nem a TEAOR-t) kell a számlára írni, ez talán majd jövő év elejétől változik. Legalábbis ez a terv.
Ennek nézz utánna, mert az általad megadott szám a szolgáltatási jegyzékben egészen más tevékenységekhez tartozik.

Üdv: Zoli

Jaja, kösz, hogy szóltál, mert ezt elfelejtettem írni. Tehát csak jövőre írjátok ezt a számot idén valami más szám kell rá.

pp

nekem olyan nincs is írva a pappíromra banyek. nyáron váltottam ki és már csak ilyen új számokat kaptam.. akkor most alapból jön is a bünti mi? adócsalás, ötvenmillió bírság. :D

Ami a papírodra került az a TEAOR szám, amit a számlára kell írni jelenleg, az az SZJ szám. Elméletileg ezt a két rendszert vonják majd össze jövőre és akkor a számlára is a papírodon szereplő számot kell majd írni. Akkor majd más játékot találnak ki, amiért büntetni lehet.

Üdv: Zoli

Nem egyszerubb, ha egyeni vallakozas helyett csinalsz egy kft-t?
Amugy a szamokkal en is bajban vagyok, en mostanaban az "egyedi szoftver fejlesztest" irom a szamlara, mivel drupal modulok keszulnek.

Webfejlesztés SZJ 722205 + a projekt megnevezése, én ezt írom a számlákra.

Mikor a családi káeftét alapítottam, az ügyvédnő nevetve mesélte, hogy van a TEÁOR-jegyzékben paróka- meg álszakáll-készítő, vagy mi, de nincs olyan, hogy webfejlesztő, honlapkészítő. Ez volt kb. 2005 környékén.

Ilyen számot nem találtam a jegyzékben, mi a 72.22.12-t találtuk a legközelebbnek hozzá.

Egyébként nekem ez okozott meglepetést:

51.22 Űrszállítás
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- mesterséges égitest (műhold) és űrjármű felbocsátása, pályára állítása
- áruk és utasok szállítása a világűrben

Üdv: Zoli

És milyen szép a leírása! Keresőoldalak! Vagy időszakonként frissülő oldal! De ha folyamatosan frissül, vagy nem keresőoldal, akkor arra ez már nem tuti :) (Na, csak viccelek).

"Ebbe a szakágazatba tartozik a világhálón megjelenő kereső oldalak működtetése, amely könnyen kereshető formában létrehozza, karbantartja az internetcímeket és a tartalmat kezelő kiterjedt adatbázisokat. Ebbe a szakágazatba tartozik az olyan egyéb internetes portálként működő weboldal szolgáltatás, amely - mint például egy médiaoldal - a tartalmat időszakonként frissíti. Nem ebbe a szakágazatba tartozik: - könyv, napilap, folyóirat stb. kiadása interneten , lásd: 58; - műsorszórás az interneten keresztül , lásd: 60"

Ezt találtam most: http://www.szakmakod.hu/6201/

Helló!

Mi most kezdtünk a családdal egy cégbe és kicsit nehézkes az indulás. Főként webes programozással foglalkozunk, de annyi féle leírást találtam már, hogy egyre kevesebbet értek...

"számítógéphez/informatikához kapcsolódó tevékenységhez sem kell semmifajta végzettség."

Ez komolyan azt jelenti, hogy én alkalmazhatok programozót úgy, hogy nem kell, hogy az neki a szakmája legyen?

Adhatok el olyan szoftvereket/weblapokat amiket én programozok úgy hogy nem vagyok bejelentve dolgozóként? (még csak nem is szakmám)

Hogy milyen embert alkalmazol az a te döntésed. Hogy ez az ember mit fog csinálni az a közte és közted köttetett munkaszerződésben lesz leírva, valamint amit később mindketten szívesen vesztek. Pl. ha felvetted programozónak, de minden nap a posta előtt jön el ürítheti a postafiókodat, ha ez mindkettőtöknek megfelel, de nincs benne a munkaszerződésben.
Hát, hogy egy cég aminek egy alkalmazottja sincs mit csinálhat nem tudom. Erről javaslom egy hozzáértő szakember vagyis egy könyvelő vagy adószakértő megkérdezését.

pp

Az alapelv az, hogy egyéni vállalkozás esetén az önkormányzat mindenféle papírokat kér arról, hogy értesz a választott szakmához. Viszont ha már céged van, akkor többnyire sem tőled, sem az alkalmazottaidtól soha senki nem fogja megkérdezni, van-e vonatkozó végzettséged. Vannak speciális területek, ahol a törvényben meghatározott felügyeleti szerv felé igazolni kell, hogy a cégen belül van megfelelő szaktudás (pl. magánkórházat nem üzemeltethetsz orvosok nélkül) de a webfejlesztés nem tartozik ezek közé, ez nem egy felügyelt terület. De kérezd meg a cégalapítást végző ügyvédedet, ő tudni fogja.